insecten

Insecten, het nieuwe goud?

Ingezonden op za 31/03/2018 - 10:04

Janmar Katoele was te gast tijdens de ALV 2018. Hij had allerlei insecten mee. Niet alleen om te laten zien maar ook om te proeven! De insecten zijn gekweekt op zijn bedrijf Wadudu. Een leuk feitje, de naam komt uit het Swahili en betekent (jawel) insect. De kwekerij is in 2015 begonnen met twee bakjes insecten waarbij Janmar gedreven werd door het innovatieve karakter van deze business: “Vernieuwing is mijn uitdaging.” Ondertussen is het bedrijf 250 vierkante meter kweekoppervlak groot. Wadudu richt zich op de humane consumptie, pet-food en het vee-voer en kweekt de Black soldier fly en meelwormen.

wadudulogo.jpg

Nu nog funfood, maar....

Voordat we allemaal gewend zijn aan het eten van insecten zijn er nog stappen te zetten. Het wordt nu nog voornamelijk als funfood gebruikt, denk aan de lollies. Al kent het al meer toepassingen zoals bijvoorbeeld insecteneiwit in bier. En dat is ook precies waar de toekomst ligt, het vermalen van insecten tot poeder en dat toevoegen aan voedsel biedt veel kansen. Zo werkt Ikea bijvoorbeeld aan de nieuwe Zweedse Balletjes van insectenpoeder. Een kleine 2000 insecten zijn consumeerbaar. De bekendste zijn de sprinkhanen, kakkerlakken en keverachtigen. De nutritionele waarde van insecten is vergelijkbaar met vlees. Er komt zelfs meer eiwit, calcium en ijzer in voor. Verder zijn insecten een bron van aminozuren en vitamine B. Voor veevoer geldt beperkende wetgeving rondom insecten. Er mag geen dierlijke eiwitten in het voer voorkomen.

Janmar vertelt over de grote kansen die er zijn. De eerste is de eiwitproductie, insecten bieden een zeer efficiëntie vorm van eiwitproductie. De Black soldier fly die Wadudu kweekt is bij uitstek geschikt om reststromen te verwerken. We weten allemaal, het voeden van de wereld is in de toekomst een grote uitdaging, we hebben meer voedsel nodig, maar als we blijven boeren zoals we dat doen dan hebben we per persoon minder. Alternatieven peulvruchten, algen of insecten. Op die thema’s zijn volop ontwikkelingen gaande.

Weinig water nodig

Milieutechnisch zijn insecten heel aantrekkelijk. De kweek kent weinig uitstoot van broeikassen, je neemt eerder warmte weg dan dat er extra warmte nodig is. Zolang de insecten droog blijven is er weinig geuruitstoot. Sterker nog, de meelworm overleeft niet eens in een natte omstandigheid. De vochtvoorziening op de kwekerij komt vooruit uit een wortel. Extra toevoegen van water is niet nodig.

Wadudu doet veel eigen onderzoek en ontwikkelt veel van de mechanisatie zelf. In een nieuwe business als deze ben je aangewezen op je eigen vindingrijkheid en andere innovators. Janmar vertelt veel contact te hebben met andere kwekers. Het delen van informatie is cruciaal voor groei. Een nieuwe ontwikkeling is het vermeerderen, Wadudu wil zich meer en meer toeleggen op die tak van sport. Met een groot team en het mobiliseren van de sector realiseert Wadudu de doelen.

Op de vraag of insecten het nieuwe goud zijn heeft Janmar niet één passend antwoord. “We kunnen op dit moment als sector de vraag niet aan en dat zal in de toekomst toenemen. Toch zijn er ook nog veel onzekerheden, op gebied van teelt en wetgeving staan we nog echt aan het begin."

 

 IMG_5509.jpg